پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
هرکی می دانه جوا بده
نوشته شده در چهار شنبه 17 دی 1393
بازدید : 529
نویسنده : ساسان سلیمان پور

چشم ها را باید شست طوری دیگر نگاه کرد ؟؟؟؟ 

لطفا نظر و جواب را یادتان نرود




مصارف آب
نوشته شده در شنبه 13 دی 1393
بازدید : 534
نویسنده : ساسان سلیمان پور

مصارف آب:

ما در سياره­اي زندگي مي­كنيم كه بيشتر سطح آن را اقيانوس ها و درياها پوشانده اند. سيّاره­ی پر آبي كه ساكنان آن به بركت وجود آب زنده اند و در آن زندگي مي كنند. وجود مقادير بسيار زياد آب در كره­ی زمين سبب شده است كه سيّاره­ی ما در منظومه شمسي تنها سيّاره­ي مناسب براي زندگي باشد.

توجه: نزديك به سه چهارم كره زمين ( 75 %) را آب فرا گرفته است. از اين رو هنگامي كه از فضا به كره­ی زمين نگاه مي كنيم، عموماً آن را به صورت كره اي به رنگ آبي مي بينيم.

توجه: نزديك به دو سوّم (6/66 %) جرم بدن انسان را آب تشکیل می دهد.

ويژگي هايي كه آب را به يك مايع زندگي بخش تبديل كرده است، مي تواند آن را به يك ماده كُشنده نيز مبدّل سازد. زيرا بسياري از مواد شيميايي در آب حل مي شوند و يا به كمك آب از جايي به جايي ديگر منتقل مي شوند و سرانجام وارد درياها و اقيانوسها مي شوند. خارج كردن اين گونه مواد شيميايي از آب كار خيلي آساني نيست.

چند نكته­ی پیرامون منابع آب روي كره زمين:

1 - بزرگ ترين منبع آب شور روي كره زمين به اقيانوس ها تعلق دارد.

2 - بزرگ ترين منبع آب شيرين روي كره زمين به يخ هاي قطبي و يخچال هاي طبيعي اختصاص دارد.

3 - كوچك ترين منبع آب شيرين روي كره زمين به بخار آب موجود در هوا اختصاص دارد.

4 - مقدار آب شيرين موجود در كره زمين كه تمام انسان ها و موجودات زنده غيردريايي بر سر آن بايد به رقابت بپردازند، حداكثر 5/0 درصد مي باشد.

توجه: اگرچه يخ هاي قطبي و يخچال هاي طبيعي دو منبع مهم براي توليد آب شيرين به شمار مي آيند، اما با اين حال سرعت ذوب شدن آن ها بسيار آهسته است و تأمين كننده­ی نيازهاي انساني، صنعتي و كشاورزي نيستند.

به طور كلي نتيجه گرفتيم چون آب درياها و اقيانوس ها شور است و نمي تواند از آن براي نوشيدن و مصارف صنعتي به كار برد و در عين حال همچنين يخ هاي قطبي و يخچال هاي طبيعي نيز بسيار آهسته ذوب مي شوند، بنابراين آب مايعي است كه در عين فراواني در كره زمين، براي مصارف مورد نياز انسان كمياب مي باشد.

توجه: مجموع بارندگي ساليانه در ايران حدود 400 ميليارد مترمكعب است كه 284 ميليارد متر مكعب آن به طور مستقيم تبخير مي شود و تنها بخش كمي از آن به صورت آب هاي سطحي و زيرزميني، منابع آب كشور را تأمين مي كند.

توجه: در حالي كه در حدود يك درصد از جمعيت جهان در ايران زندگي مي كند، تنها 36/0 درصد از منابع آب شيرين جهان در ايران است.

 

به طور کلی انسان ها از آب در سه بخش از زندگی خود استفاده می کنند:

    شرب و بهداشت

    کشاورزی

    صنعت

 

 

آب مجازی

آب مجازی مقدار آبي است كه يك كالا و يا يك فرآورده كشاورزي طي فرآيند توليد مصرف مي‌كند تا به مرحله تكامل برسد و مقدار آن معادل جمع كل آب مصرفي در مراحل مختلف زنجيره توليد از لحظه شروع تا پايان مي‌باشد.

صفت مجازي در اين تعريف بدان معناست كه بخش عمده آب مصرف شده طي فرآيند توليد، در محصول نهايي وجود فيزيكي ندارد و در حقيقت بخش بسيار ناچيزي از آب مصرفي در پايان به عنوان آب واقعي در بافت محصول باقي ‌مانده است. برای مثال برای تولید یک کیلوگرم گندم به هزار لیتر آب نیاز داریم. از این‌ رو آب مجازی هر کیلوگرم گندم برابر هزار لیتر است.

 

مقدار آب مجازی مورد استفاده برای برخی محصولات

كالا

آب مجازي(ليتر)

كالا

آب مجازي(ليتر)

يك ليوان شير (200 ميلي‌ليتر)

200

يك كيلوگرم گندم

1400

يك فنجان چاي (250 ميلي‌ليتر)

35

يك كيلو گرم جو

1400

يك عدد سيب درختی(100 گرمي)

70

یک کیلوگرم ذرت

910

یک عدد سيب‌زميني (100 گرمي)

25

یک کیلوگرم لوبیای سویا

1800

يك پيراهن نخي در اندازه متوسط

4100

يك قالب پنير (500 گرمي)

2500

يك ورق كاغذ آ4

10

يك كيلو گرم گوشت گاو

16000

يك عدد تخم‌مرغ (40 گرمي)

135

يك كيلو گرم گوشت گوسفند

6200

يك عدد گوجه‌فرنگي (70 گرمي)

13

يك كيلو گرم گوشت بز

4000

يك عدد پرتقال (100 گرمي)

50

يك كيلو گرم گوشت مرغ

4000

يك برش نان (30 گرمي)

40

خودروي مسافرتي (1100 كيلوگرمي)

400000

 

برای سهولت درک مقدار آب مصرفی در طول دوره تولید یک محصول، می توان به جای استفاده از واحد لیتر، از تعداد بطری آب 5/1 لیتری استفاده نمود. به عنوان مثال برای تولید یک کاغذ آ4، تقریباً 7 بطری آب 5/1 لیتری مصرف می شود.


:: برچسب‌ها: مقدار آب " مصارف آب " مشکلات آب ,



نوشته شده در شنبه 13 دی 1393
بازدید : 450
نویسنده : ساسان سلیمان پور

آب و زندگی:
آب براي تغذيه¬ی حيوانات و گياهان ضروري است. آب در علم و صنعت براي توليد بسياري از محصولات استفاده مي‌شود. آبراهه ‌ها براي انتقال مواد و دفع ضايعات بكار مي‌روند. همچنين آب واسطه‌اي خنك كننده، تميز كننده سرگرمي است.
احتمالاً هنگامي كه گازها از آتشفشانها خارج مي‌شوند، آب بر روي اين سياره از اين گازها منشأ گرفته است.
جوّ زمين اين آب را به دام انداخته و بطور مداوم در طي زمان آنرا بازيافت كرده تا به چيزي كه امروزه چرخه¬ی آب ناميده مي‌شود، تبديل شده است. آب تبخير مي‌شود و ابرها را شكل مي‌دهد. ابرها باران و برف را بوجود آورده و آنها نيز در رودخانه‌ها، درياچه‌ها، مخازن زيرزميني و اقيانوسها كه منبع تبخير بيشتر هستند جمع مي‌شوند.
چرخه¬ی‌ آب نيروي پيشبرنده¬ی اصلي روي سياره¬ی ما است. آب در حركت مداوم است و به جو رفته (تبخير) تا اقيانوسها، درياچه‌ها، رودخانه‌ها و نهرها را بوجود مي‌آورد. وقتي جو نتوانند بيشتر از اين رطوبت ابرها را تأمين كند. باران، برف، تگرگ يا رگبار خواهيم داشت. آب طي ساز و کاري خاص در اثر آب شدن برفي كه طي ماههاي زمستان جمع شده است به زهكشي مي‌شود. اين آب بر روي سطح زمين جاري شده و نهايتاً بصورت آب زيرزميني به درون زمين نفوذ مي‌كند.
چرخه¬ی آب يا چرخه¬ی هيدرولوژي، نيروي پيش برنده¬ی اصلي است. آب براي حيات هركسي اهميت دارد. درنگاه اول آب اطراف ما وجود دارد. اما ما به اهميت آن پي نمي‌بريم. آيا ما بدون آب و غذا مي‌توانيم زنده بمانيم. معمولاً از اينكه مي‌شنویم انسان بدون غذا بيشتر زنده مي‌ماند تا بدون آب مبهوت مي‌شویم. انسان تنها مي‌تواند تا 3 روز بدون آب زنده بماند. بعد از اين زمان كليه‌ها بيشتر از آن كار نمي‌كنند و نمي‌توانند ضايعات بدن را دفع كنند. بدن ما به آب تميز و تازه نياز دارد تا زنده بماند. آب آلوده يا شور به بدن ما كمك نخواهد كرد.
آب در طبیعت طی چرخه ای در حرکت است. به طور کلی آب از سطح زمین تبخیر شده و در جو، ابر را تشکیل می دهد. این ابر می تواند در صورتی که شرایط مساعدی فراهم شود سبب بارش برف یا باران گردد.
آیا می دانید بخشی از آب شربی که از منابع آب زیرزمینی استخراج شده و شما می نوشید، هزاران سال طول کشیده است تا در زیر زمین شکل بگیرد؟
حتماً با خود می گویی چگونه؟

 

 

 

 

 

 

            

 

 

چرخه آب

 

 

 

 

 


:: برچسب‌ها: چرخه آب " کمبود آب " عکس ,



مشکلات بحران آب در کردستان
نوشته شده در شنبه 13 دی 1393
بازدید : 540
نویسنده : ساسان سلیمان پور

) مشکل

  • افت و پایین افتادگی سطح آب زیرزمینی
  • افت شدید کیفیت آب های زیرزمینی به دلیل پایین رفتن سطح آن و پیشروی آب دریا
  • فرو نشست زمین در آینده

- علت

  • برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی

- راهکار :

  • استفاده از روش های جدید آبیاری به منظور کاهش اتلاف آب در حین آبیاری
  • خاک خوب در منطقه زیاد است اما آب کم ← سعی در کشت محصول مناسب با میزان آب مصرفی مناسب با منابع آب منطقه

2) مشکل :

  • بروز سیل های شدید

- علت :

  • نبود مخازن ذخیره­ی آب سطحی  و تخریب پوشش گیاهی اعم از مرتع و جنگل

- راهکار :

  • عدم احداث خانه های مسکونی در مسیر سیل ها و حفظ حریم رودخانه ها
  • احداث سدها و مخازن مناسب در منطقه

 

3) مشکل:

  • آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی

- علت :

  • استفاده زیاد از سموم و کودها در کشاورزی
  • فاضلاب های صنعتی و کارخانه ای
  • ریختن زباله و آلودگی رودخانه ها و ... توسط ساکنین و مسافران

- راهکار :

  • تصفیه و دفع مناسب فاضلاب های خانگی و صنعتی
  • جلوگیری از مصرف زیاد سموم و کودهای شیمیایی در کشاورزی
  • عدم ریختن زباله ها در حاشیه آب های سطحی و زیرزمینی (رودخانه ها، چشمه ها و ...)

:: موضوعات مرتبط: مشکلات کمبود آب , ,
:: برچسب‌ها: کردستان " بحران آب " سقز ,



بحران آب
نوشته شده در سه شنبه 2 دی 1393
بازدید : 532
نویسنده : ساسان سلیمان پور

 

جمله"فرزندم بحران آب است" به جای "بابا آب داد" در کتاب اول دبستان

                        یادم هست اول دبستان که بودیم اولین کلمه ای را که با حروف الفبا شروع به نوشتن کردم آب بود و از آن روز به اهمیت آب پی بردم و دانستم که آینده این بسیار کلمه ی معروفی خواهد بود و بر سر زبانها در تمام دنیا خواهد افتاد و همین اتفاق هم افتاد و امروزه شاهد این موضوع در شهرم، استانم، کشورم  کره خاکی که زندگی می کنم هستم و اما همان کسانی که آن روز این کلمه را به عنوان اولین کلمه زندگی من به من آموختند باورشان می شود که امروز این کلمه توسعه یابد و به (بحران آب)  افزایش یابد چرا به جای اینکه این همه معلمان ما می گفتند بابا آب داد نگفتند آب محدود است و از ان زمان با خودم فکر می کردم که چقدر این آب زیاد و معروف هست که معلمم آن را به من می آموزد و از آن روز به بعد در مصرف آن بی گناه کوتاهی نکردم چرا که به حرف معلم اول دبستانم و بابای بزرگوارم گوش کنم ... اما امروز دیگر توصیه می کنم به جای کلمه آب کلمه ای دیگر بیابیم چرا که با کمبود مواجه است و در ابتدای کتاب اول دبستان بنویسیم و به کودکانمان بگوییم آب محدود است.


:: برچسب‌ها: بحران آب " کتاب اول دبستان " بابا آب داد ,



انواع منابع آب
نوشته شده در سه شنبه 2 دی 1393
بازدید : 579
نویسنده : ساسان سلیمان پور

منابع آب:

تأمین و توزیع آب در کشورهای در حال توسعه، مسائل مهمی را بوجود آورده است و دولتها را واداشته است تا مبالغ عظیمی پول در راه تأمین آن سرمایه‌ گذاری نمایند. این موضوع بخصوص در کشورهایی که دارای نقاط لم‌یزرع و نیمه‌خشک هستند، حالت جدی‌تر به خود گرفته است. در کشورهایی مثل ایران که تقسیم آب بعلت شکل خاص سرزمینهای آن به ‌صورت غیر یکنواخت توزیع گردیده است، باید سعی شود با اتخاذ بهترین و مدرن‌ترین روشهای علمی و فنی آبهای موجود را طبق قوانین عادلانه­ای در دسترس عموم قرار داد.

97% آبهای کره زمین درون اقیانوسها است و 2% آن یخ زده است. ما آب مورد نیاز خود را از 1% باقیمانده تهیه می‌کنیم که از یکی از دو منبع زیر بدست می آید: سطح زمین (رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و نهرها) و یا از آبهای زیرزمینی.

مهمترین منابع آب در دنیا

    آبهای زیرزمینی (چاه، چشمه، قنات)

    آبهای سطحی (رودخانه، دریاچه، دریا، اقیانوس)

آب های زیرزمینی:

آب زيرزميني (Ground Water) آن قسمت از آب زير سطح زمين است که توسط چاه ها، قنات ها يا گالريهاي زهکشي مي تواند جمع آوري گردد. آب زیرزمینی آبی است که در زیر سطح زمین، درزه‌ها و فضاهای حفره‌ای را در صخره‌ها و رسوبات پر می‌کند. اکثر آبهای زیرزمینی بطور طبیعی خالص هستند. اکثر اوقات، آبهای زیرزمینی سالها حتی قرنها قبل از مصرف دست نخورده باقی می‌مانند. بیش از 90% آب آشامیدنی کل جهان از آب زیرزمینی است.

آب زيرزميني گاهي اوقات صدها سال طول مي‌كشد تا جمع شود. يكي از بهترين مثالها مربوط به صحراي آفريقا مي‌باشد كه آب زيرزميني براي هزاران سال جمع شده و هنوز براي آشاميدن و آبياري استفاده مي‌شود. آب زيرزميني در زيرزمين جائيكه انواع متفاوت‌ سنگ‌ها مي‌توانند به عنوان مخزن عمل كنند، ذخيره شده است. ماسه و ماسه سنگ بهترين مواد به عنوان مخزن مي‌باشند و سفره‌هاي آب زيرزميني بزرگي را در زيرزمين تشكيل مي‌دهند.

مشکلات و آلودگی آبهای زیرزمینی:

به دلیل عدم شناخت صحیح و یا عدم درک میزان آسیب پذیری سریع آبهای زیرزمینی، سهل‌انگاری های زیادی صورت گرفته است. اجازه داده‌ایم که بنزین و سایر مایعات مضر از مخازی زیرزمینی به درون سفره‌های آبهای زیرزمینی نفوذ کند. آلاینده‌ها، از محل‌های دفن زباله یا سیستم های فاضلاب که بطور غلطی ساخته شده‌اند، به داخل آن تراوش می‌‌کنند. آبهای زیرزمینی از طریق زهاب حاصله از مزارع کشاورزی کود داده شده و مناطق صنعتی، آلوده می‌شوند. صاحبان خانه‌ها با ریختن مواد شیمیایی به داخل فاضلاب یا روی زمین، آبهای زیرزمینی را آلوده می‌کنند.

 

سفره­های آب زیرزمینی چگونه تشکیل می شوند؟                                      

بخشی از آب‌های سطحی و آب­های حاصل از بارندگی در اثر نیروی جاذبه وارد محیط خاک شده و به سمت پایین حرکت می‌کنند. جنس سنگ و خاک زمین در میزان نفوذ آب و حرکت آن در داخل زمین موثر است. لایه‌هایی از زمین که ظرفیت بالاتری برای جذب، ذخیره و انتقال آب دارند آب‌خوان نامیده می‌شوند. آبخوان ها مانند یک مخزن، آب را در خود ذخیره میکنند و تشکیل سفره­های زیرزمینی را می دهند. باید توجه داشت که تشکیل یک مخزن آب زیرزمینی، هزاران سال طول می کشد، ابعاد سفره های زیرزمینی از چند ده متر تا چند صد کیلومتر متفاوت می باشد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


:: موضوعات مرتبط: بحران آب , ,
:: برچسب‌ها: رود خانه " چشمه " قنات "بحران آب ,



تکنو لوژی زخیره آب
نوشته شده در جمعه 28 آذر 1393
بازدید : 508
نویسنده : ساسان سلیمان پور

ذخیره سازی آب در تمام فصول سال و گرم کردن آن برای استفاده از کارهایی است که در بیشتر شهر‌ها و روی اکثر ساختمان‌ها انجام می‌شود.

محققان در دانشگاه پیس‌واسکو اسپانیا، در راستای حل مسئله ذخیره آب و گرم کردن آن سیستمی را طراحی کرده‌اند که با استفاده از صفحات آلومینیومی و پارافین آب را ذخیره و گرم می‌کند. این سیستم پس از آنکه آب گرم را از مخزن دریافت کرد در پارافین بین صفحات آلومینیومی برای مدت زمان زیادی نگه داری می‌کند.

 

به گفته محققان این پارافین‌ها قادرند دو برابر ظرفیت خود آب را ذخیره کرده و برای استفاده‌های بعدی نگه‌داری کند. این دستگاه در هر گوشه از خانه و حتی زیر سقف کاذب نیز قابل نصب است.

 

همچنین این محققان در حال ارتقای دستگاه و استفاده از مواد دیگری به جای پارافین هستند که کارایی دستگاه را چندین برابر می‌کند.


:: برچسب‌ها: ذخیره سازی آب " تکنولوژی ,



نوشته شده در پنج شنبه 27 آذر 1393
بازدید : 454
نویسنده : ساسان سلیمان پور

 

 

      لطفا نظر را یادتون نره ممنون می شویم 




مشکلات کمبود آب
نوشته شده در پنج شنبه 27 آذر 1393
بازدید : 478
نویسنده : ساسان سلیمان پور

این روز‌ها بحث بحران کمبود آب در تهران و برخی شهرستان‌ها مجددا مطرح است. چند سال  پیش مساله خشک شدن دریاچه ارومیه و برخی تالاب‌ها مطرح بود که به‌تدریج به ردیف  عقبی بایگانی مشکلات کشور منتقل شد.
پس از آن خشک شدن زاینده‌رود مطرح شد و با  همان سرنوشت روبه‌رو شد. اکنون خشک شدن دریاچه سد‌هایی مطرح است که آب تهران را  فراهم می‌کند. راه‌حل‌هایی که پیگیری می‌شوند هم چندگانه هستند. یکی اینکه به روال  معمول از مشکل روبگردانیم و آن را ناچیز معرفی کنیم و صبر کنیم تا مشکل خودش را  تحمیل کند؛ یعنی تا آن زمان که دیگر آب برای استفاده وجود ندارد، آنگاه آن را  جیره‌بندی کنیم. دیگر اینکه کمبود‌ها را مانند کمبود گندم و کره و گوشت و تخم مرغ  با واردات از خارج جبران کنیم، چنان‌که اکنون واردات آب مطرح است، کمتر مطرح می‌شود  که می‌توان از قبل مشکلات را پیش‌بینی کرد و برای آنها چاره ساخت. اینجانب در سال  1386 مطلبی را نوشتم تحت‌عنوان «زیست بوم ما ایران». در آن مطلب سعی شد مشکل اساسی  که در ارتباط با محیط‌زیست با آن روبه‌رو هستیم؛ یعنی مشکل کمبود آب و روش‌های  غیر‌بهینه استفاده از آن را مطرح کنم. یک بحث اساسی آن مطلب به ضرورت توجه به منابع  آب کشور و تدارک برنامه‌های استفاده بهینه از آن مربوط می‌شد. به این معنی که این  مشکل نیازمند یک راه‌حل همه‌جانبه است و راه‌حل‌های مقطعی کارساز نیست. در آن گزارش  همچنین به بحران‌های محلی و منطقه‌ای که به‌تدریج بر سر استفاده از منابع آب که در  حال کمیابی فزاینده است و بین مردم مناطق مختلف کشور ظهور خواهد کرد نیز اشاره شد.  آن گزارش در برخی نشریات و ازجمله سایت منحله(توسط اعضای بنیانگذار) رستاک درج شد.  در زیر خلاصه‌ای از آن مطلب آمده است.
معمولا در زیست بوم‌هایی که مرکز تراکم  جمعیت هستند مانند شهر‌ها و روستاها به هر طرف که نگاه می‌کنیم آثاری از درخت و  سبزه می‌بینیم. در کنار خیابان‌ها در پارکها پشت دیوار ویلاها و باغ‌ها. در باغچه  منازل درخت و درختچه کاشته می‌شود و حتی آپارتمان‌نشین‌ها نیز چند برگ سبز در  بالکن‌ها و داخل منازل نگه می‌دارند. در شهرهای امروزی نیاز طبیعی و فطری ما برای  زندگی در طبیعت، از طریق قرار گرفتن در پشت پرده نازکی از درخت و سبزه پاسخ داده  می‌شود. این امر برداشت ما را درمورد شرایط محیط طبیعی کشور دچار اریب و تورش اساسی  می‌کند. به قول آماردانان ما دچار اریب گزینش شخصی هستیم؛ یعنی ما انتخاب کرده‌ایم  در مناطق دارای فضای سبز زندگی کنیم یا اینکه در اطراف خود پوششی از فضای سبز ایجاد  کنیم. این برداشت اریب‌دار ما را از واقعیت آنچه با آن رو‌به‌رو هستیم دور کرده  است. در ذهن خود تجسم کنید حالت فردی که گلدانی سرسبز در دست داشته باشد و آن را در  جلو صورت خود گرفته و در کویر حرکت کند. اگر این فرد به تناسب سبزی باطراوت گلدان  به واقعیت عظیم کویر توجه نکند، مسلما در برداشت خود از زیست بوم خود و  مسوولیت‌هایی که در مقابل آن دارد دچار قضاوت و برداشت غیر‌واقعی می‌شود. این  برداشت غیر‌واقع نیز مارا از ابعاد مشکلی که واقعیت‌ها مطرح می‌کند دور نگه می‌دارد




زنگ خطر کمبود آب در ایران به صدا در آمد!!!!!
نوشته شده در پنج شنبه 27 آذر 1393
بازدید : 478
نویسنده : ساسان سلیمان پور

                                                          به بهانه روز جهاني آب                                زنگ خطر آب در ايران به صدا در آمده است      

 همه ساله به دليل برداشت بي رويه از منابع آب تالاب هاي زيادي در ايران خشک شده و دشت ها به ليست مناطق بحراني افزوده مي شوند. در صورت نبود برنامه ريزي مناسب، به طور حتم کمبود منابع آب در کشور در آينده اي نه چندان دور بحران هاي اقتصادي-اجتماعي گسترده اي را ايجاد خواهد کرد.                                                                                     به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، روز جهاني آب هر سال در 22 مارس مصادف با دوم فروردين ماه گرامي داشته مي شود. اين روز براي نخستين بار در سال 1992 و در کنفرانس محيط زيست و توسعه سازمان ملل در ريودوژانيرو مطرح شد. هدف از نامگذاري چنين روزي، توسعه تلاش کشورها براي آگاه سازي مردم در زمينه منابع آب است.در سالي که شعار « آب در هر مکان براي همگان با همکاري هاي بين المللي» براي آن انتخاب شده، وضعيت منابع آبي خاورميانه چندان مطلوب نيست. نهادهاي بين المللي نظير ناسا درباره کمبود آب در اين منطقه هشدار مي دهند. اين هشدارها ضرورت همکاري هاي منطقه اي در زمينه منابع آب را بيشتر روشن مي سازد.کمبود آب و پديده گرد و غباردر ماه هاي پاياني سال 91، سازمان ناسا بر اساس مطالعات و عکس هاي ماهواره اي خود از سال 2003 تا 2010 از کاهش محسوس و کم سابقه منابع آب رودخانه هاي دجله و فرات که ميان 4 کشور ترکيه، عراق، سوريه و ايران مشترک هستند، خبر داد. بر اساس اين گزارش منطقه خاورميانه در طي دهه گذشته يکي از کم سابقه ترين روندهاي کاهش منابع آب شيرين را پشت سرگذاشته است. دليل کاهش محسوس منابع آب خاورميانه به ويژه کاهش منابع آب شيرين دو رودخانه مهم دجله و فرات، سوء مديريت، افزايش تقاضا براي استفاده از منابع آب زير زميني و نيز خشکسالي کم سابقه سال 2007 در خاورميانه عنوان شده است.مهمترين تاثير کمبود آب در منطقه خاورميانه، بروز پديده ريزگردها در اين منطقه است. عربستان و عراق کانون هاي مهم توليد ريزگردها در منطقه هستند اما به دليل کمبود منابع آب در منطقه، اجراي طرح هاي بيابان زدايي در اين کشورها به نحوي غير ممکن شده است.اگرچه نشست هاي چند جانبه اي بين کشورهاي درگير با اين پديده برگزار مي شود، اما شنيده ها حاکي است، هنوز هيچ يک از کشورها نتوانسته اند ترکيه -به عنوان بزرگترين سدساز بالادست رودخانه هاي جاري در خاک عراق- را براي رعايت حق آبه پايين دست متقاعد کنند.خشک شدن تالاب ها و چاه هاي غيرمجازدر ايران نيز وضعيت منابع آب چندان مطلوب نيست. بسياري از تالاب هاي کشور خشک شده و تعداد چاه هاي غيرمجاز رو به افزايش است. زيرا نهادهاي قانونگذار همواره با اصلاح قوانين مربوط به صدور پروانه براي چاه هاي غيرمجاز، در واقع مشوق هايي را براي تعرض به منابع آب زيرزميني تعريف مي کنند. در نتيجه تغيير قوانين، همواره متخلفان به اميد آنکه با اصلاحات بعدي قانون بتوانند براي چاه هاي خود مجوز بگيرند، اقدام به حفر چاه مي کنند. در چنين روندي حريم قانوني چاه هاي مجاز رعايت نمي شود، ميزان برداشت از منابع آب زير زميني به دليل عدم ورود حجم برداشت چاه هاي غيرمجاز در محاسبات افزايش مي يابد و در نهايت به سرعت بيلان چنين منطقه اي منفي مي شود.به اعتقاد کارشناسان، مهمترين دليل خشک شدن درياچه اروميه، به عنوان دومين درياچه شور دنيا، حفر چاه هاي غيرمجاز متعدد در حوضه آبريز اين درياچه است. بحران هاي اجتماعي زيادي در حاشيه اين درياچه به دليل خشک شدن آن، در دو سال اخير ايجاد شده، اما تنها راهکار نجات آن بوسيله مسئولان، انتقال آب از حوضه آبريز ديگر به درياچه اروميه اعلام شده است.اجراي روش هاي نوين آبياري در اراضي کشاورزي حاشيه درياچه اروميه يکي ديگر از راهکارهايي است که به گفته مسئولان با جديديت پيگيري مي شود. اما به گفته دوست داران محيط زيست منطقه، هنوز هيچ اقدامي براي مسدود کردن چاه هاي غيرمجاز حاشيه درياچه اروميه انجام نشده است.ايران و انتقال آب از کشورهاي همسايهدر سال 91، ايران تلاش هايي را براي انتقال آب از تاجيکستان انجام داد. از آنجا که تاجيکستان داراي منابع آب شيرين زيادي است، به گفته سرپرست معاونت منابع آب وزارت نيرو، يک ميليارد متر مکعب آب از اين کشور به ايران منتقل مي شود. هنوز مذاکرات درباره نحوه تبادل آب بين ايران و تاجيکستان ادامه دارد. زيرا قيمت گذاري روي آب کار بسيار دشوار و پيچيده اي است و مجامع بين المللي تلاش مي کنند ارزشگذاري خاصي براي منابع آب انجام نشود. اما در چنين فضايي، سفير تاجيکستان در ايران، در نشستي خبري که دو سال قبل برگزار شد، خواستار دريافت نفت به ازاي هر ليتر آب دريافتي ايران از اين کشور شده بود.انتقال آب و بحران هاي اجتماعياگرچه تنها راهکار پيش بيني شده توسط مسئولان براي مقابله با خشکسالي، انتقال آب بين حوضه اي از مناطق پرآب تر به بخش هاي خشک است، اما همواره اين راهکار پاسخگو نخواهد بود. در برخي موارد که نمونه اي از آن را در مرکز ايران شاهد بوديم، انتقال آب يک حوضه آبريز به مکاني ديگر، معضلات اجتماعي ايجاد کرد.يکي از رخدادهايي که در نتيجه انتقال آب بين حوضه اي در کشور بحراني را ايجاد کرد، شکسته شدن خط انتقال آب زاينده رود به يزد بود. کشاورزان اصفهاني که سال هاي متعدد از خشکسالي رنج مي بردند، پس از اقامه دعوا در دادگاه، در نهايت راسا وارد عمل شده و خط لوله انتقال آب به يزد را شکستند. چرا که بر اين باورند که حق آبه آنها نبايد به شهر ديگري منتقل شود.آشوب هاي اجتماعي بر سر مسئله آب، زنگ خطري جدي براي ايران به حساب مي آيد. چرا که عمده مساحت کشور خشک و نيمه خشک بوده و جنگل هاي زاگرس که بسياري از رودخانه هاي کشور از اين منطقه سرچشمه مي گيرد، در حال نابود شدن هستند. با خشک شدن جنگل ها که نقش عمده اي در نفوذ آب و تغذيه سفره آبهاي زير زميني دارند، به طور حتم مشکلات بيشتري دامن گير کشور خواهد شد. پس بهتر است قبل از آنکه بيش از اين دير شود، با تشکيل کارگروه هاي مشترک بين دستگاهي اقدامي ملي در جهت حفظ منابع آب انجام شود. اقدامي که فقط به انتقال آب بين حوضه اي در آن توجه نشود. بلکه منافع عمومي در قالب طرحي جامع در آن لحاظ شود.

                                                            لطفا نظر یادتون نره!!!!!!!            

 


:: برچسب‌ها: کمبود آب" زنگ خطر آب در ایران ,



کمبود آب و راه مقابله با آن
نوشته شده در چهار شنبه 26 آذر 1393
بازدید : 506
نویسنده : ساسان سلیمان پور

مقدمه :

یکی از معضلات قرن بیست و یکم که آینده زندگی بشر در این کره خاکی را به شدت مورد تهدید قرار می دهد معضل کمبود آب است منابع آب شیرین در جهان بسیار اندکند از100% کل آب موجود در جهان 2/97% آب شور و غیر استفاده و تنها 8/2% آبها آب شیرین است در مورد آب شیرین نیز درصد ها به این صورت است 2/77%از آبهای شیرین به صورت یخهای قطبی 4/22% به صورت سفره های آب زیرزمینی 35/% دردریاچه های آب شیرین 01/% نیز آب رودخانه 04/% نیز بخار موجود در جو می باشد از این آمار استفاده می شود که تنها حداکثر حجم آب شیرین برای بشر قابل استحصال است که این منابع هم بشدت پراکنده هستند و به طور یکنواخت بین تمامی انسانها تقسیم نشده و متاسفانه سهم کشور ما از ایم منابع بسیار کم است که این بعلت قرار گرفتن کشور ما در اقلیم خشک جهان است میزان متوسط بارندگی سالانه در جهان حدودmm800 است متوسط بارندگی ایران در طول سی سال اخیر تنه 251 میلیمتر و میزان بارندگی در استان یزد تنها  mm 110بوده که این رقم در خود شهر یزد حدود 60 mm   است که حتی در سال 78 و 79 میزان بارندگی کمتر از   10mmگزارش شده است آمار تلخ و تکان دهنده اهمیت حفظ منابع آب موجود را تا حدود زیادی نشان می دهد

 

 

عوامل موثر در بحران آب و راه کارهای مقابله با آن

انواع بحران و عوامل موثر آن

بحران را در یک شمای کلی می توان به دو دسته عمده تعریف کرد

الف ) بحران بلند مدت                                              ب ) بحران کوتاه مدت


:: برچسب‌ها: طبیعت ,



بحران آب
نوشته شده در چهار شنبه 26 آذر 1393
بازدید : 535
نویسنده : ساسان سلیمان پور

تاریخچه

ایران کشوری با اقلیم عمدتاً گرم و خشک است. رشد سریع جمعیت مهمترین عامل کاهش سرانه آب تجدیدشونده کشور در قرن گذشته بوده است. جمعیت ایران در طی این هشت دهه، از حدود ۸ میلیون نفر در سال ۰۶-۱۳۰۰ به ۷۸ میلیون نفر تا پایان سال ۱۳۹3 رسیده است. بر این اساس میزان سرانه آب تجدیدپذیرساﻻنه کشور از میزان حدود۱۳۰۰۰ متر مکعب در سال ۱۳۰۰ به حدود ۱۴۰۰ متر مکعب در سال ۱۳۹۲ تقلیل یافته و در صورت ادامه این روند، وضعیت در آینده به مراتب بدتر خواهد شد

منابع آب تجدید پذیر کل ایران به ۱۳۰ میلیارد متر مکعب بالغ می‌گردد. مطالعات و بررسی‌ها نشان می‌دهد که در سال ۱۳۸۶ از کل منابع آب تجدیدشونده کشور حدود ۸۹/۵ میلیارد متر مکعب جهت مصارف بخش‌های کشاورزی، صنعت و معدن و خانگی برداشت می‌شده است که حدود ۸۳ میلیارد متر مکعب آن (۹۳ درصد) به بخش کشاورزی، ۵/۵ میلیارد متر مکعب (۶ درصد) به بخش خانگی و مابقی به بخش صنعت و نیازهای متفرقه دیگر اختصاص داشته است.

کمبود آب در ایران

با توجه به میزان منابع آب و سرانهٔ مصرف، ایران از جمله کشورهایی است که در گروه کشورهای مواجه با کمبود فیزیکی آب قرار دارد. این گروه شامل کشورهایست که در سال ۲۰۲۵ با کمبود فیزیکی آب مواجه هستند. این بدان معناست که حتی با باﻻترین راندمان و بهره‌وری ممکن در مصرف آب، برای تﺃمین نیازهایشان آب کافی در اختیار نخواهند داشت. حدود ۲۵ درصد مردم جهان از جمله ایران مشمول این گروه می‌باشند

براساس شاخص فالکن مارک، کشور ایران در آستانه قرار گرفتن در بحران آبی است. با توجه به اینکه در دهه ۱۳۸۰ و ۱۳۹۰ خورشیدی حدود ۶۹ درصد از کل آب تجدیدپذیر سالیانه مورد استفاده قرار می‌گیرد، براساس شاخص سازمان ملل، ایران نیز اکنون در وضعیت بحران شدید آبی قرار دارد. بر اساس شاخص مؤسسه بین‌المللی مدیریت آب نیز، ایران در وضعیت بحران شدید آبی قرار دارد. بنا بر شاخص‌های ذکر شده، کشور ایران برای حفظ وضع موجود خود تا سال ۲۰۲۵ باید بتواند ۱۱۲ درصد به منابع آب قابل استحصال خود بیفزاید که این مقدار با توجه به امکانات و منابع آب موجود غیرممکن به نظر می‌رسد.

بزرگترین بحران در آینده ایران

روزنامه واشنگتن‌پست در تیرماه ۱۳۹۳، اعلام داشت ایران در بین ۲۴ کشوری قرار دارد که وضعیت آب در آنها خطرناک است. واشنگتن پست، بحران ایران را ناشی از برنامه‌ریزی نادرست در دوران جمهوری اسلامی دانسته است. در خردادماه سال ۱۳۹۳ خورشیدی، خبرگزاری جهانی طبیعت با انتشار خبری، بحران شدید آب را برای ایران یزرگترین چالش در دوران معاصر خواند. در این گزارش آمده‌است که بر اساس مستندات راهبردهای بین‌المللی آینده (FDI)، ایران از سال‌ها پیش در معرض بحران آب قرار داشته است، اما در سه دهه اخیر برای آن گامی برداشته نشده است. این گزارش حاکی از آن است که ایران از مرحلهٔ آمادگی برای خطر عبور کرده و هم‌اکنون در خطر قرار دارد




تعداد صفحات : 3
صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد